K_zhongwenK_hanyu

A mai kínai hivatalos nyelv a Han nemzetiség által beszélt nyelv, mely a legnépesebb nemzetiség Kínában. A kínai nyelvet több, mint egymilliárd ember beszéli Kínában, Tajvanon, Hong Kongban, valamint Délkelet-Ázsiában (Szingapúr, Indonézia, Malajzia, Thaiföld). A kínai nyelv a sino-tibeti nyelvcsaládba tartozik és teljesen eltér a nyugati világban használt nyelvektől, például nincs benne ragozás, viszont a hangsúlyozás nagyon fontos, enélkül nem érthető a beszélt nyelv. A kínai nyelv ötfajta hangsúlyt ismer:

  • nem emelkedő, nem eső
  • emelkedő
  • eső-emelkedő
  • eső
  • hangsúlytalan

A kezdő tanulókat latin betűs átírás is segíti a szavak kiejtésének megjegyzésében, ez a rendszer a pinyin átírás, melyet 1958-ban fogadtak el. A magyar tanulók számára a pinyin átírás alapján a kiejtés elsajátítása nem szokott akkora gondot jelenteni, ugyanis az alapszótagok kiejtése sokszor a magyarul beszélőknek nem annyira idegen, mint más nemzetiségűeknek.

Bár a modern kínai nyelv egyszerűsített írásjegyeket használ, mégis ennek a rendszernek az elterjedése problémákat is vet fel. Előnye, hogy könnyebb megtanulni az írásjegyeket, hátránya, hogy nehezebb felismerni őket, hiszen az írásjegyek sokszor nagyon hasonlítanak egymásra és nehezebb megérteni alakjukból, hogy mire utalnak. Ezenkívül, az 1956 előtti írásokat nem is lehet elolvasni, ha valaki csak az egyszerűsített rendszert ismeri. A 80-as, 90-es években a tradicionális írásjelek újra teret nyertek, sokszor látni őket utcai táblákon, éttermek és iskolák nevében. Dél-Kínában a tradicionális írásjegyek még gyakoribbak, Tajvanon pedig még mindig a tradicionális írást használják.

Egy kezdő számára a nehézséget inkább a nehezen megtanulható és könnyen elfelejthető írásjegyek jelentik. Kicsit hasonlít eme vonatkozásában a taijihoz. Sok kitartással és lelkesedéssel sokra viheti az ember, de a megszerzett tudás elveszik a rendszeres gyakorlás nélkül.


Magyarországon kevés helyen lehet kínaiul tanulni. Ha mégis nagyon elszántak vagyunk, nézzük meg az alábbi linkeket, hátha szerencsével járunk és indítanak számunkra megfelelő tanfolyamot (Budapest).