S_qigong_call

A Qi Gong-ról általában

QI GONG (气功)

Kínaiul a Qi Gong (helytelen átírással: chikung) kifejezés a életerő gyakorlását jelenti, az univerzális energiával foglalkozó gyakorlatok gyűjtőneve. Ennek a mindent átható energiának az irányítása a tudati koncentráció révén történik. A Qi Gong gyakorlásával az energiaközpontok (kínaiul: dan tian) energiáját fejlesztik.

A foglalkozások alkalmával gondosan kidolgozott lassú mozdulatokat végzünk, melyek során mind a figyelem, mind a test meghatározott úton halad. A gyakorlás során először gyűjtjük az energiát, majd a tudatunkkal irányítva keringtetjük a Qi-t az energiaközpontból kiindulva.

A rendszer viszonylag rövid, egymás után megszakítás nélkül végzett gyakorlatokból áll, amelyek kortól függetlenül mindenki által könnyen elsajátíthatóak. Belsőleg edzik az energiaközpontok őskezdethez kapcsolódó energiáját (Hun Yuan Qi) valamint a belső szerveket, külsőleg pedig a végtagokat, a testet, a csontokat, az izmokat, az inakat és a bőrt.

A Qi az élet alapvető alkotója, a hagyományos kínai orvoslás több, mint kétezer éve kutatja, ezek során fedezték fel a meridiánrendszert. A meridiánok olyan “csatornák”, melyek mentén kering a Qi az emberi szervezetben. A meridiánrendszerrel a foglalkozások során is megismerkedünk.

Ebben az egészség megőrzésére használt nyugalmi meditációban a nagy hangsúlyt kell fektetni a tiszta és nyugodt tudatállapot elérése a gondolatoktól való megszabadulás által. Amikor békében és nyugalomban időzünk, a gondolatok és érzelmek áramlása lelassul, elérjük a tudati és érzelmi semlegességet. Ezzel a meditációval egyfajta érzelmi önkontrollra tehetünk szert. Ebben a gondolatmentes állapotban mélyen ellazulunk, akár belső szerveinket is ellazíthatjuk. Amikor testünk ennyire ellazult, a Qi természetesen és erősen áramlik, eltávolíva az akadályokat a meridiánokból, ezzel megőrizve az egészségünket.

Bizonyos mennyiségű Qi-vel minden ember rendelkezik, melynek sok megjelenési formája van. Van az eredendő Qi, amelyet mindenki születéskor kap, van a védő Qi, vagy a táplálékokból nyert Qi, és van egy úgynevezett tiszta Qi, amihez csak gyakorlás útján juthatunk. Ez a tiszta energia, ami a hosszú, egészséges életet, szellemi frissességet adja. Aki nem fejleszti a Qi-t, annak olyan ez, mintha nem is létezne, magától nem lesz több belőle, csak ha speciális gyakorlatok végzésével erősítjük. Általa elkerülhetjük a betegségeket, életerősek és fiatalosak maradunk és lelki problémáink megoldásában is segítséget nyújt. Ezenkívül kiválóan fejleszti a memóriát és edzi az elmét.

Ha a Qi áramlása az emberi szervezetben valamilyen ok következtében zavart szenved, az eredmény diszharmónia lesz, felborul a yin és a yang egyensúlya. Betegség alakul ki, amire a kínai orvos gyógynövényreceptet ad a betegnek, vagy tűt szúr a csatornák különböző pontjaiba, némelyekben korlátozva, másokban fokozva a Qi áramlását, így az egyensúly helyreállítható. Van azonban még egy lehetőség: a Qi szabályozása bizonyos fizikai és mentális gyakorlatok révén, azaz a Qi Gong.

Sokféle Qi Gong gyakorlatot állítottak össze, de a gyakorlás fő célja szerint ezek feloszthatók több kategóriára:

  • az egészség megőrzése érdekében végzett Qi Gong
  • gyógyító Qi Gong
  • életet meghosszabbító Qi Gong
  • harcművészetekben használható Qi Gong
  • megvilágosodáshoz vezető Qi Gong

Hunyuan Qigong

Iskolánkban a Feng Zhiqiang mester által összeállított qigong gyakorlatsor szerves részét képezi a taiji oktatásának és gyakorlásának. Feng mester úgy találta, hogy a hagyományos Taiji gyakorlási rendszer nem fejleszti elég gyorsan a tanulók belső energiáját, ezért a régi rendszerbe bevitt olyan elemeket, melyek kifejezetten a belső energia fejlesztését segítik.