A stílus alapelvei

Az immáron 20. generációt nevelő Chen Taijiquan (陈式太极拳, Chén shì tàijíquán) letisztultságát és kifinomultságát mi sem tükrözi jobban, mint az, hogy néhány tömör alapelv segítségével leírható a stílus lényege, edzésmódszere. Az itt bemutatott elvek minden tàijí stílusra, illetve a másik két fő belső stílusra is érvényesek (八卦掌 Bāguà zhǎng, 形意拳 Xíng yì quán)

Yòngyì bùyòng lì” 《用意不用力》 – „Használd a tudatot, ne az erőt”

A tudatot/szándékot (意,yì) használd ne a (fizikai) erőt (力,lì). A taijiquanről írt bevezetőben lényegében így definiáltuk a belső stílusokat. Ha a mozdulatokat áthatja a yì, megjelenik és a tudattal együtt mozog a qì is; ahol pedig ott a qì ott az erő is (lì). Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a mozdulatokat ellazultan, felesleges és erőltetett fizikai erőkifejtés nélkül, koncentráltan és lassan végezzük.

Ān xīn” 《安心》 – „A szív nyugodt”

Csak ha nyugodtak vagyunk, tudunk megfelelően koncentrálni a gyakorlásra. Ha a szív nyugodt, a pulzus alacsony, a lélegzetvétel lassú és mély, akkor a gondolatok rendezettek és fókuszáltak.

Màn wèi yǎng kuài wèi shāng” 《熳为养快为伤》 – „A gyors rombol, a lassú épít”

A lassú, lágy mozgással tápláljuk a qì-t és a testet, energiát „gerjesztünk” és raktározunk el. A gyors kemény mozgás sok qì-t emészt fel, nagy megterhelést jelent a testnek, ezért Mesterünk szerint takarékoskodni kell az erőkivezetésekkel (fālì): körülbelül minden 5. formagyakorlatot ajánlott csak dinamikusan, erőkivezetéssel végrehajtani.

Shàng Xià Xiāng Suí” 《上下相随》Fent és lent összhangban

A test felső és alsó része koordináltan, összhangban mozog. Nagyon egyszerűen hangzik, mégis nagyon nehéz megvalósítani. Bármi mozdul, nincs mi ne mozdulna vele. Fent, lent, kívül, belül egy egységként mozdul, csak így jöhet létre és válik alkalmazhatóvá a tàijíban használatos erő (Jìn): „Az erő a lábakban keletkezik, a derék irányítja, és a karokban/kezekben nyilvánul meg.”

A hat harmónia

Az előbbi elvhez szorosan kapcsolódik a három külső és a három belső harmónia (内外相合 nèi​wài​ xiāng​hé​).

A három külső harmónia:

  1. A váll harmóniában van a csípővel;

  2. a könyök harmóniában van a térddel; illetve

  3. a kéz harmóniában van a lábfejjel.

A három belső harmónia:

  1. A szív (xīn, ) harmóniában van a tudattal/szándékkal (yì)

  2. a yì harmóniában van a qì-vel

  3. a qì pedig harmóniában van az (fizikai) erővel (lì).

Csináld meg tízezerszer a formát és nem marad kérdés”

A taiji elveinek megértése is hosszú időt vesz igénybe, még többet azok érvényesítése/ megvalósítása. A módszer a gyakorlás: „Csináld meg tízezerszer a formát és nem marad kérdés”. Ezt kiegészítve még egy elvvel, kapjuk a pontos „formulát”: „Inkább csináld meg egyszer jól, mint tízszer rosszul.” Nem elég tehát csak az időt tölteni a gyakorlással, hanem a lehető legnagyobb koncentrációval és odafigyeléssel, a fejlődésre való folyamatos törekvéssel kell a gyakorlatokat végrehajtani.